З початку року у Кривому Розі не було зафіксовано жодного випадку отруєння грибами
Фото: Первый Криворожский
Нагадаємо, що у жовтні минулого року у Дніпропетровській області було зареєстровано 24 випадки отруєння грибами - одна людина загинула.
Також на офіційному сайті облдержадміністрації нагадали, що на Дніпропетровщині розпочався грибний сезон.
«На щастя, з початку 2019-го в області не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами. Проте вкотре нагадуємо любителям «тихого полювання» про обережність. Найкраща порада – зібрати у лісі гриби у кошик, а потім позбутися їх. Краще купити у магазині штучно вирощені печериці чи гливи», – розповів головний токсиколог Дніпропетровської області Микола Шинкаренко.
Микола Шинкаренко порадив, що якщо ви вирішили поласувати саме лісовими смаколиками, збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте і в яких упевнені. Віддавайте перевагу трубчастим – білим, підосичникам, підберезникам, маслюкам, наголошує лікар.
Не збирайте гриби на узбіччях доріг та у межах міста – у них багато шкідливих речовин із повітря та ґрунту. Не кладіть до кошика надто молоді чи старі.
Фахівці радять готувати гриби протягом 8 годин після збирання. Інакше з часом вони зцементовуються й накопичують отруйні ефірні масла. Приготовлену страву краще вжити упродовж 6 годин.
«Якщо ж таки виявили перші симптоми отруєння, не зволікайте – звертайтеся до лікаря. Порятунок життя та здоров’я залежатиме від того, наскільки швидко ви це зробите», – сказав Микола Шинкаренко.
Серед симптомів отруєння грибами – біль у животі, нудота, судоми, головний біль, галюцинації, втрата свідомості. Вони можуть проявитися і через півгодини після вживання грибів, і за добу, підкреслив фахівець.