Чи варто мешканцям Кривого Рогу боятися спалахів ботулізму
Фото: Google.com
Зважаючи на спалах цієї інфекційної хвороби в інших регіонах країни, слід бути обачними, зауважила на прес-конференції у ДніпроОДА головний інфекціоніст області Валентина Ткаченко.
«В основному, люди хворіють на ботулізм через те, що їдять невипотрошену в’ялену та копчену рибу, консервації, які не пройшли належну термічну обробку», - розповіла Валентина Ткаченко.
Читайте також: Криворіжці обережно споживайте рибу! В країні ботулізм, а ліків від нього немає
Ботулізм - настільки гостра інфекція, що може розвинутися вже протягом декількох годин з моменту вживання неякісної їжі. Головне – у першу добу після появи симптомів звернутися до лікаря, наголосила лікар. Адже тільки фахівець може визначити – отруїлася людина чи захворіла на ботулізм.
«Починається з температури, нудоти, блювоти, діареї… Буквально за добу йде ураження центральної нервової системи, порушення зору, дихання, ковтальних функцій», - зазначила лікар. Та додала: вчасно не пролікований ботулізм може призвести до смерті.
Інфекціоніст порадила не купувати рибу на стихійних ринках та не їсти невипотрошеному в’ялену та копчену рибу.
«Хочу звернути увагу людей, аби вони пильнували, що і де купують», - підкреслила головний інфекціоніст області.
Читайте також: Криворіжці, небезпека! Риба може вас вбити