Чому в Україні подорожчає свинина

Фото: Первый Криворожский

У найближчі декілька місяців може зрости ціна на м’ясо свиней. Про це повідомляють фахівці Асоціації тваринників України.

Вони виділяють два фактори, які стануть причиною зростання цін.

1.Через не врожай, який спостерігається в 2020 році.

«Уже зросла ціна на зернову групу, сою та соняшник на 20-40%, які є основними компонентами в годівлі свиней. Як відомо, в структурі собівартості виробництва м’яса корми займають близько 70-80%. Відповідно до цього прогнозовано і зросте собівартість виробництва свинини», - зазначає Ольга Махно, експертка зі свинарства Асоціації тваринників України та компанії AVA Group.

Актуальні ціни на продукти у Кривому Розі

2. Ріст собівартості вирощування при низьких закупівельних цінах.

«М’ясокомбінати приймають свиней живою масою за ціною 37-39 грн/кг. Собівартість же вирощування свиней при нинішніх цінах на зернові і білкові компоненти на грудень 2020 року має бути менше 36 грн/кг. Але у багатьох свинокомплексів вона вже наближається до 40 грн/кг і більше. Це може зумовити скорочення поголів’я свиней як у населення, так і на промислових підприємствах. Зниження ж кількості поголів’я свиней зумовить ріст попиту на м’ясо», - говорить Ольга Махно.