Покарати не можна помилувати. Де суд поставить кому у справі генерала Назарова

Покарати не можна помилувати. Де суд поставить кому у справі генерала Назарова

Фото: google.com

Вже більше року триває суд над генералом Назаровим, якого звинувачують у халатності, що призвела до загибелі 49 десантників. Завтра суддя Самоткан має оголосити вирок по цій справі.

Військово-транспортний борт Іл-76 був збитий бойовиками в ніч з 13 на 14 червня 2014 року з переносного зенітного ракетного комплексу. На момент взльоту борту, 13 червня 2014 року, аеропорт Луганська знаходився в оточенні бойовиків. Про це Віктору Назарову повідомляли і він знав про небезпеку такого десантування і повинен був відмінити політ, але він цього не зробив, це призвело до смерті майже півсотні людей.

18 листопада 2014 года Назарову було оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України («Халатність при організації перельоту роти десантників в червні 2014 року»), яка привела до катастрофи Іл-76. В результаті катастрофи загинули 40 дніпропетровських десантників і 9 членів екіпажу. Серед загиблих було 6 криворіжців:

  • Алтунін Валерій Володимирович 14.04.1970 - 14.06.2014;
  • Коснар Павло Леонідович 02.12.1975 - 14.06.2014;
  • Самохін Антон Олексійович 18.01. 1991 - 14.06.2014;
  • Резніков Євген Сергійович 29.11. 1981 - 14.06.2014;
  • Гайдук Ілля Віталійович 06.06.1993 - 14.06.2014;
  • Дубяга Станіслав Вікторович 22.01.1988- 14.06.2014.

25 листопада Печерський районний суд заарештував генерала Віктора Назарова за підозрою в причетності до збиття літака Іл-76 і призначив заставу в сумі 365 тис. грн.

Прокуратура стверджує, що генерал не взяв до уваги інформацію СБУ про загрозу збиття літака і дозволив проведення спецоперації по доставці роти військових в луганський аеропорт. Сам Назаров заперечував звинувачення. Він вніс заставу і вийшов з-під варти.

Зрештою 9 листопада 2016 року підозрюваний опинився на лаві підсудних у суді міста Павлоград.




Вже з самого початку генерал Назаров і його адвокати намагалися затягувати судовий процес. То занадто довго ознайомлювалися з матеріалами справи, що суд змушував їх пришвидшити цей процес. То потім Назаров змінював адвокатів і все починалося спочатку.

Натомість родичів загиблих та їх адвокатів ознайомлювати з найважливішими матеріалами по даній справі - з військово-тактичної експертизою, проведеною офіцерами Повітряних сил України, яка і стала основою обвинувачення, не поспішали. На результати цієї експертизи Назаров намагався незаконно вплинути, що призвело до гучного скандалу.




Співробітники СБУ, свідки, яких суд опитував по справі, заявляли, що передавали в штаб АТО інформацію про перебування групи бойовиків з ПЗРК на аеродромі Луганська.

Свідчення на суді давав генерал-полковник Михайло Коваль. На момент збиття протиборчою стороною Іл-76 він тимчасово виконував обов'язки Міністра оборони України, він свідчив на користь потерпілої сторони.

Читайте також: Міністерство оборони України має відповісти за збиття Іл-76

На судді генерал-майор Назаров своєї вини не визнавав: "Я впевнений, що ні в чому не винен. Слова потерпілих не докази по справі, а свідків - немає".

"Мені незрозуміло, чому мене звинуватили в цьому. Якщо брати в цілому ту розвідувальну інформацію, яка приходила, в кращому випадку 10% було інформації, з якої можна було працювати, а 90% - була дуже сумнівна, я не кажу вже, що недостовірна "
, - говорив генерал.

Офіцери оперативного командування «Схід» виступили з відкритим листом до громадськості, в якому заявили про відсутність доказів провини Віктора Назарова. Текст листа був одноголосно схвалений на зборах оперативного командування за участю 242 офіцерів.

22 лютого після багатьох судових засідань Віктору Назарову мали нарешті оголосити вирок суду першої інстанції. Суд, вислухавши обидві сторони, пішов до нарадчої кімнати. З нарадчої кімнати суддя повернулася, і сказала, що вирок не оголосять, оскільки судмедексперт, який оглядав тіла загиблих, допустив неточності в протоколах огляду. Помилки носять скоріше технічний характер (переплутана буква у прізвищі, вказана неправильна дата народження), проте вимагають уточнення.

На минулому тижні стало відомо, що суд оголосить вирок Назарову 27 березня об 11:00.

Якщо вину Віктора Назарова доведуть, йому світить позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років (ч.3. ст.425 ККУ).

Ссылка скопирована в буфер обмена