Вчасна відповідь на запит, але складна повсякденна комунікація з місцевими медійниками: настільки відкрита влада області?

13:13, 31 мая 2023

 

Травневий моніторинг мав на меті проаналізувати, наскільки влада області відкрита та наскільки охоче та повно надає відповіді на запити. Ми підготували та надіслали запит до Дніпровської ОВА з проханням показати заробітну плату голови ОВА та першого заступника з лютого 2022 року до квітня 2023 року. Відповідь ми отримали протягом чотирьох робочих днів, при тому, що згідно із законом «Про доступ до публічної інформації», на відповідь у посадовців було п'ять робочих днів. Проаналізувавши отриману відповідь, ми підготували матеріал про те, скільки ж заробляє очільник ОВА та його перший заступник. Але попри позитивний досвід із запитом та відповіддю на нього, з відкритістю Дніпро ОВА не все так позитивно.

 

екс-очільник ДОВА Валентин Резніченко

 

У лютому 2022 року головою Дніпро ОДА (згодом ОВА) був Валентин Резніченко, призначений знову на цю посаду у грудні 2020 року. Забігаючи наперед скажемо, у січні 2023 Резніченка звільнили. Отже, з лютого 2022 по січень 2023 Резніченко заробив понад 1 мільйон 30 тисяч гривень (1038158,39) без вирахування податків. Податків з цих грошей він сплатив понад 202 тисячі гривень (202440,88). Так, на руки отримав понад 835 тисяч гривень (835717,51). Посадовий оклад за 22 робочі дні —  68 тисяч 643 гривні. Такий оклад вказаний з квітня по жовтень. Найменше працював Резніченко у січні 2023 —  8 днів, тоді оклад становив 24 тисячі 961 гривну. У лютому 2022 року оклад за 10 відпрацьованих днів склав 31 тисячу 936 гривень. А також це єдиний місяць, коли Резніченко не отримав так званий аванс (офіційно «оплату за першу частину місяця»). Проте, це може бути пов'язано з тим, що 13 дні у лютому він був на лікарняному. Щомісяця серед нарахувань також отримував надбавку за роботу в умовах режимних обмеженнях. Всього за 12 місяців роботи сума склала 108 тисяч 912 гривень (108912,01), в середньому —  це більше 9 тисяч гривень на місяць. У січні, коли Резніченка звільняли, за невикористану відпустку він отримав 125 тисяч 835 гривень (125835,5). 

 

Також варто нагадати, що 2 листопада 2022 року вийшло розслідування Радіо Свободи та Української правди про те, як Дніпропетровська ОВА розпоряджалася бюджетними грошима на ремонт доріг. Так, за даними розслідування гроші отримувала компанія, співвласниця якої була тісно пов'язана з головою Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентином Резніченком. Зокрема, вона регулярно подорожувала за кордон з головою адміністрації. Після виходу розслідування Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтями «зловживання владою або службовим становищем» і «легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом)». 26 грудня стало відомо про серію обшуків  у Дніпрі у фігурантів кримінальної справи, пов’язаної із «Великим будівництвом», серед яких і Валентин Резніченко. 

 

Нинішний очільник  ДОВА Сергій Лисак

 

У лютому 2023 року Сергія Лисака указом Президента призначають на посаду голови Дніпро ОВА. Всього за три місяці роботи він отримав 199 тисяч 980 гривень (199980,57). З них сплатив 38 тисяч 996 гривень податків. З квітня він почав отримувати надбавку за роботу в умовах режимних обмеженнях —  10 тисяч гривень. Щомісяця мав по два дні відрядження. Оклад за 18 днів у квітні склав 66 тисяч 732 гривні.

 

Перший заступник ДОВА Володимир Орлов 

 

Володимир Орлов —  перший заступник очільника ОВА. На цій посаді він був і при Резніченкові, і залишився, коли призначили Лисака. Всього, з лютого 2022 року до квітня 2023 року він заробив понад 1 мільйон гривень (1040533,76). З цих грошей  сплатив 202 тисячі 904 гривні  податків. Володимир Орлов щомісяця отримує надбавку за вислугу років — всього за аналізований період сума склала понад 107 тисяч гривень, в середньому, це трохи більше 7 тисяч на місяць. Також щомісяця має надбавку за інтенсивність праці. Всього за весь період це   261 тисяча 295 гривень. Також протягом 14 місяців роботи перший заступник отримував премію. Всього — 304 тисячі 852 гривень. Не отримав він премію лише в січні 2023 року. А от у червні 2022 року він отримав матеріальну допомогу на розв’язання соціально-побутових питань  —  79 тисяч 360 гривень.  

Що кажуть про відкритість влади дніпровські журналісти

 

Попри те, що відповідь на запит ІМІ від Дніпро ОВА надійшла вчасно та була вичерпною, анонімно медійники Дніпра відзначають, що не завжди комунікація з ОВА є продуктивною. Проте, слід зауважити, коли зйомка погоджена, то доступ до інформації максимально широкий, а проблеми пов'язані з комунікацією відзначають переважно, коли йдеться про прильоти. 

 

«Є певні проблеми при спілкуванні з ОВА як з колишньою, так із нинішньою, бо змінилось керівництво. Проблеми були завжди, в першу чергу, вони стосувалися оперативності роботи під час прильотів. Ми розуміємо всю специфіку роботи, що вони самі не дають дозвіл на проведення зйомки. Але були ситуації, коли іноземні ЗМІ вже були на місці, а нам ще не давали дозвіл на зйомку, об'єкту не засекреченого, не військово. Ми гаяли час, не встигали, давали матеріал наступного дня. Останній із  разів, коли був приліт в Синельникове, ЗМІ просили ОВА організувати виїзд, але вони організували його настільки пізно, що це нікому не було потрібно. Стосовно надання чи приховування інформації, такого зазвичай немає. Якщо вже погодили зйомку, то інформацію  дають повність. Проблема в тому, що ОВА дуже довго контактує з військовими незрозуміло, з яких причин», — розповіли нам колеги.

Що стосується міської ради, яку очолює Борис Філатов, то тут ситуація з доступом до інформації також непогана. У березні 2023 року рух Чесно провів моніторинг відкритості міських рад. За даними моніторингу, міська рада Дніпра покращила свої показники у порівнянні з попереднім періодом 2022 року. Також за даними моніторингу, в обласної ради рейтинг відкритості менший, ніж у міської, проте він теж дещо зріс. Втім у матеріалі про медіаландшафт Дніпра та області, головна редакторка Суспільне Дніпро розповідала про те, що і до повномасштабного вторгнення Суспільне було обділене адекватною увагою від місцевих органів самоврядування. Наприклад, не всі інформаційні запити чиновники розцінюють як запити, деяким запитам відтерміновують відповіді або  відповідають не на всі питання. 

 

Ольга Василець, регіональна представниця Інституту масової інформації в Дніпропетровській області

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 

медіа

Ссылка скопирована в буфер обмена