Як «клуб розпильщиків» на пожежній безпеці «заробляв»

10:07, 30 июня 2015

Газета «Наш Кривий Ріг» від 25.06.2015 №5(10)   

Розслідування

                   Як «клуб розпильщиків» на пожежній безпеці «заробляв»

На шпальтах нашої газети неодноразово виходили матеріали, що свідчать про патологічне бажання місцевої криворізької влади обплутати усі сфери життєдіяльності міста корупційними схемами. При чому робиться ця злочинна «праця» систематично з явним бажанням не пропустити ні однієї копійчини мимо своєї кишені. І якщо деякі сфери , як то комунальна, чи то сфера пасажирських перевезень, де крадуть гроші «регіональні», а тепер «опоблочні» ділки більш менш знайомі нашим читачам, то є ще зони, що для більшості мешканців Кривого Рогу є «терра інкогніто». Що не заважає нечистим на руку персоналіям роками збагачуватись, притому потім з нажитими корупційними діяннями грошима фінансувати вибори усіх рівнів, щоб безкінечно находитись у владі.

         Однією із таких злочинних схем є корупційна складова у роботі місцевого органу з нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки. Нагадуємо, що наприкінці 2011 року у місті Кривий Ріг створюється  Криворізький міжрайонний відділ Головного управління Держтехногенбезпеки у Дніпропетровській області. Взагалі сама структура була створена на базі підрозділу МНС і відокремлена від співробітників, що безпосередньо займаються захистом громадян від пожеж. А новому підрозділу досталися більш «цікаві» справи у тому числі контроль за підприємцями, що працюють на ринку послуг з пожежної безпеки, перевірка суб’єктів господарювання у сфері пожежної безпеки і тому подібне.

         З 2011 року у Кривому Розі відбуваються декілька подій наче і не пов’язаних одне з одним. Керівником Криворізького відділу Держтехногенбезпеки стає Валерій Костенко, а його заступником Валерій Агофонов. Тоді ж на ринку надання послуг з пожежної безпеки з’являється така собі фірма «Сварог-101», зареєстрована у Жовтих Водах, але з офісом у Кривому Розі по вул. Димитрова. За дивним збігом обставин у тій же будівлі знаходиться офіс рекламної агенції «Артстайл», одним з засновником якої є Ярослав Гівель. Ярослав Гівель – депутат обласної ради від Партії регіонів, брат Павла Гівеля – голови територіальної виборчої комісії Кривого Рогу та генерального директора одного з самих крупних підрядних підприємств міста «Криворіжіндустрбуда». І мабуть тим самим збігом можна пояснити, що одним із засновників ТОВ «Сварог-101» стає дружина Ярослава Гівеля.

         І начебто, що ж тут такого – ще одне підприємство вирішило спробувати добитись успіху у сфері надання протипожежних послуг. Але представникам криворізького «КЛУБА РОЗПИЛЬЩИКІВ» сама ідея прозорої конкуренції є повністю неприйнятною.

         Уже через рік на ім’я голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій надходить лист від співробітника Держтехногенбезпеки з 22-х річним стажем служби Віктора Литвиненка. Викладеними у листі фактами він звинувачує свого керівника Валерія Костенко та його заступника Валерія Агафонова у тому, що державна служба техногенної безпеки у Кривому Розі перетворилась на відділ комерційної структури ТОВ «Сварог-101». Стараннями вище визначених осіб, за допомогою інспекторського складу відділу, забезпечується діяльність комерційної структури у вигляді спрямування до ТОВ «Сварог-101» суб’єктів господарювання з метою виконання робіт протипожежного нагляду. При цьому діалог з керівниками підприємств ведеться з використанням адміністративного тиску, за допомогою повноважень, які має державна інспекція. Ну чим не корупція у чистому вигляді?

         Далі ще «краще». Самі представники фірми «Сварог-101» при спілкуванні з замовниками послуг неодноразово підкреслюють, що вони – стовідсотково «вирішують питання» у сфері пожежної безпеки на території Криворізького гарнізону, а саме: місто Кривий Ріг, Криворізький, Софієвський та Апостоловській райони. А для «стимулювання» самих інспекторів робочий день у них розпочинається та закінчується однаково – з надання полковнику Костенко відомостей по суб’єктам господарювання, що «бажають» укласти угоди з фірмою «Сварог-101». При чому ціни на виконані роботи у добродіїв зі «Сварогу» на порядки вище ніж за надання аналогічних послуг з боку інших ліцензіатів. Але хіба монополістів-корупціонерів то обходить?

         Дійшло до абсурду – після кожної оперативки підводились ітоги, згідно яких при невиконанні поставлених керівництвом «Сварогу» завдань від співробітників вимагали написати заяву на звільнення. Той керівник районного рівня, що з’явився на нараду без договорів для ТОВ «Сварог-101» залишається після закінчення робочого дня на роботі і як хоче, так і шукає «бажаючих» на укладання угод. При цьому Костенко постійно підкреслює, що за діями особового складу у сфері співпраці з ТОВ «Сварог-101» ведеться постійний контроль, за результатами якого робляться кадрові висновки аж до звільнення у разі невиконання «плану надання послуг». От що було зроблено з відділу державної служби злочинцями у погонах та і без них.

         Новостворений спрут впродовж трьох років, використовуючи державних службовців, підминав під себе ринок пожежних послуг. Більшість підприємців, що займались наданням тих самих послуг були вимушені закрити свою діяльність, їх працівники залишились без роботи. На тих хто «нерозумів ситуації» навалювались з усієї сили – перевірки податкової, прокуратури та міліції. Після Революції Гідності багато хто з підприємців видохнув з полегшенням – нарешті злочинці отримають справедливе покарання. Що ж ми маємо на сьогодні?

         Прекрасно себе почуває Валерій Агафонов – пішов на підвищення, працює на посаді начальника Криворізького міського управління ГУ ДСНС України  у Дніпропетровській області. Валерій Костенко пішов за пенсію, видно щоб можна було спокійно витрачати напрацьовані «тяжкою працею» збереження. А Ярослав Гівель так і «вирішує питання» у сфері пожежної безпеки разом із ТОВ «Сварог-101». Кажуть, що навіть кадрові, начебто не одне призначення не може відбутися без його погодження. Хоча наразі у Дніпропетровську область призначений новий керівник територіального органу ДСНС – Кульбач А., то яку причетність до державної служби має депутат облради? Але як бачимо питання є риторичними – видно «клуб розпильщиків» має наміри працювати й далі, набиваючи кармани грошима злочинного походження. Але чи згодні з тим ми – пересічні громадяни? Чи дамо знову шанс ділкам наживатись на корупційних схемах, а потім ще підемо і проголосуємо за їх поводирів? Час визначатись – досить злодюгам висіти на шиї у українця.          

Сергій Проскуров       

пожарная безопасность ДСНС

Ссылка скопирована в буфер обмена