Спецпроєкт "Історична правда Кривбасу"

1 вересня —190-та річниця з дня народження Олександра Поля

1 вересня —190-та річниця з дня народження Олександра Поля Сьогодні — 190-та річниця з дня народження Олександра Поля. Ім'я Поля — знакове для Кривого Рогу, адже до початку промислового видобутку руди містечко не було нікому цікавим. Що ми знаємо про Олександра Поля, пам’ятник якому є у сквері... докладніше

У Кривому Розі перейменування вулиць відбудеться у два етапи

У Кривому Розі перейменування вулиць відбудеться у два етапи 2 травня у Кривому Розі відбулось засідання робочої групи з питань перейменування топонімів, пов'язаних із росією, яка воює проти України. Про це "Першому Криворізькому" стало відомо під час установчого засідання комісії. До її складу увійшли... докладніше

Директор фабрики-кухні чи короткозорий бюрократ – із історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу

Директор фабрики-кухні чи короткозорий бюрократ – із історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу Короткозорий бюрократ – так названий директор фабрики-кухні т. Світанько. Наступний директор, тов. Макаров, - ганебний жебрак. Яких лише претензій не висували до керівництва фабрики-кухні, їдалень і буфетів Жовтневого рудника… Редакція... докладніше

Ложок і стільців нема, не рятують і талони – з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу

Ложок і стільців нема, не рятують і талони – з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу «Відсутність ложки у їдальні затримує сівбу»Хоч як дивно, але саме з таким заголовком цілої шпальти вийшла газета «Скрепер» у квітні 1932 року. Що ще не так було в матеріальному забезпеченні їдалень і фабрики-кухні на Жовтневому руднику,... докладніше

«Обіди несвіжі, вчорашні як кажуть» - з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу

«Обіди несвіжі, вчорашні як кажуть» - з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу Бабка кисла як оцет, смердюча риба, вчорашній борщ і макарони. Не раз на шпальтах «Скрепера» трапляються скарги на меню та якість їжі, яку готує фабрика-кухня. Що готували і як подавали на фабриці-кухні та по їдальнях Жовтневого... докладніше

Як термосок став тормозком – з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу

Як термосок став тормозком – з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу Тормозок – слово близьке і зрозуміле, певно, усім криворіжцям. Так у нас називають перекус, який людина бере з собою на роботу. Не раз мешканці інших міст і навіть країн дивувалися, чувши слово «тормозок». Довгий час я вважала і пояснювала іншим, що... докладніше

Калораж для шахтаря-підземника в 1930-х у Кривому Розі – з історії однієї фабрики-кухні

Калораж для шахтаря-підземника в 1930-х у Кривому Розі – з історії однієї фабрики-кухні Уперта боротьба за калораж, тобто калорійність страв. У такій реальності жили криворізькі шахтарі в 1930-ті роки. Згідно з нормами, під час фізичної праці добові енерговитрати робітників складають 3300 – 3900 ккал, і вони мають покриватися... докладніше

Їдальня по-криворізьки в 1930-х роках – з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу

Їдальня по-криворізьки в 1930-х роках – з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу «Геть із приватних закіптюжених кухонь, хай живе світла і простора фабрика-кухня!»Таким було одне з гасел індустріалізації в 1920-1930-х роках. Де і скільки їжі готували на Жовтневому руднику Кривого Рогу, що неподалік нинішньої бази ФК «Гірник»... докладніше

Що відомо про діяльність ОУН у Кривому Розі

Що відомо про діяльність ОУН у Кривому Розі 22 лютого - День звільнення Кривого Рогу від німецько-нацистських загарбників. Тут зараз живе одна визволительниця міста. Редакція підготувала низку історичних публікацій про роки окупації: життя криворіжців в умовах війни, знищення єврейського... докладніше

Розстріли євреїв у Кривому Розі

Розстріли євреїв у Кривому Розі Сьогодні, 22 лютого відбулися пам'ятні заходи до Дня визволення Кривого Рогу від німецько-нацистських загарбників. На території нашого міста під час окупації масово розстрілювали єврейське населення.Гітлерівська доктрина полягала у германізації... докладніше