Краса, лікувальні та отруйні властивості конвалії: чи дійсно ця рослина занесена до Червоної книги

Краса, лікувальні та отруйні властивості конвалії: чи дійсно ця рослина занесена до Червоної книги

Фото: Перший Криворізький

Раніше конвалію можна було зустріти лише в лісах і на вологих луках України, але з часом цю рослину почали використовувати у флористиці та вирощувати у власних садах, на клумбах. Тому конвалія не занесена до Червоної книги Україні, а отже, продають ці квіти навесні в Кривому Розі абсолютно законно.

Журналістка «Першого Криворізького» поспілкувалася з біологами щодо цієї рослини та її особливостей.

«Конвалія не занесена до Червоної книги України та Дніпропетровської області. Але хочу зазначити, що ця рослина отруйна, а її аромат може викликати головні болі. Тому раджу провітрювати кімнати, де стоять букети з конваліями. Попри ці властивості рослину використовують у парфумерії та медицині», — говорить завідувач кафедри ботаніки та екології Криворізького державного педагогічного університету Едуард Євтушенко.


Походження та особливості конвалії


Конвалія належить до родини лілійних. Ця рослина має декілька видів, серед яких найпоширеніші — біла та рожева конвалія. Вона відзначається двома серцеподібними листками та маленькими дзвоникоподібними квітами, що мають приємний аромат.

Особливість конвалії полягає в її здатності розмножуватися як насінням, так і кореневими відводками. Це допомагає їй швидко поширюватися й утворювати цілі колонії.

Використання конвалії


Однією з найвідоміших сфер використання конвалії є флористика. Із конвалією часто створюють весняні та літні букети. Тому, якщо ви бачите продаж таких квітів на вулицях міста або у квіткових магазинах, не поспішайте звинувачувати флористів у продажі червонокнижних рослин.

Однак, крім декоративних цілей, конвалія застосовується і в медицині. Вона відома своїми лікувальними властивостями, зокрема входить до складу препаратів від серцево-судинних захворювань і неврологічних розладів. Використання коренів та листя конвалії у вигляді настою або чаю має сприятливий вплив на здоров’я людини. А її квітки містять ефірну олію, яку використовують у парфумерії. Рослина декоративна, придатна для декорування затінених вологих місць у садах і лісопарках.

Таким чином, конвалія — це не лише рослина, яку використовують у різних галузях, але і рослина, яка у великій кількості може нашкодити здоров’ю людей і тварин.

Більше цікавих новин щодо довкілля читай у спецпроєкті «Еко-місто».


Посилання скопійовано в буфер обміну