Відновлення навчання: шлях до безпечного укриття та нових класів, лабораторій

Відновлення навчання: шлях до безпечного укриття та нових класів, лабораторій

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні відновлення доступу до освіти в Україні можливе лише за умови наявності безпечного укриття. 23 квітня під час пресбрифінгу «Як виконується програма розвитку освіти Миколаївської області на 2021–2025 роки» директорка департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА Алла Веліховська повідомила, що на сьогодні 253 освітні заклади працюють у дистанційному режимі, це пов’язано з безпековою ситуацією на території Миколаївщини, крім того, 71 заклад працює в очному режимі, 124 — у змішаному режимі.

Журналісти «Першого Криворізького» в матеріалі нижче розповіли про досвід одного з миколаївських ліцеїв із часткового відновлення навчального процесу та відбудови укриття.

Зазначимо, що номер миколаївського ліцею редакція нашого сайту в матеріалі не називає з міркувань безпеки.

За останніми даними благодійного фонду «SaveD», станом на 2024 рік 3 817 українських закладів освіти окупанти зруйнували або пошкодили за два роки повномасштабної війни в Україні, а 900 тисяч дітей вимушені навчатися онлайн.

«Уже третій рік діти України живуть в умовах, коли вони фактично не мають доступу до офлайнової освіти. Затягування цього процесу може мати найгірші наслідки і для держави в цілому, і для кожного маленького українця. Яким чином розв’язувати це питання? Міжнародний благодійний фонд “SavED” підійшов до цього креативно і почав створювати мережу цифрових навчальних центрів у тих приміщеннях, де є можливість гарантувати безпечне перебування дітей, і потроху відновлювати освітню ресоціалізацію, елементи офлайнового освітнього процесу хоча б тимчасово, хоча б позмінно в будь-який доступний спосіб», — говорить Андрій Зінченко, координатор Міжнародного благодійного фонду «SavED».

Чому повернення до офлайн-навчання важливе


Учениця 11 класу Марія Гайченко хотіла б навчатися у своїй школі офлайн, але в неї такої можливості вже не буде.

«Я випускниця, тому можливості навчатися в стінах своєї школи вже не маю. Так, у нас зараз проводяться деякі очні освітні заходи. І лише вони трохи повертають до того режиму, який був раніше. Але я сподіваюсь, що в наступних класів буде і випускний, і великий багаж зі шкільних історій, які ми втратили», — розповідає Марія.




Сьогодні в миколаївському ліцеї, де навчається Марія, відкрили нові класи, зокрема клас безпеки, лабораторію для пошуково-дослідних робіт. Під час заняття діти мають змогу дізнатися щось нове та зустрітися офлайн.



Дмитро Васильков, директор ліцею, розповів, що новий клас безпеки з’явився в їхньому закладі завдяки благодійному фонду «Plan-International». У цьому класі є все необхідне для того, щоб діти могли ознайомитись і бути обізнаними з усіма вибухонебезпечними предметами. Також у ліцеї є сучасна лабораторія хімії та біології.

«Нещодавно ми разом з учнями визначали якість води в Миколаєві. Для нашого міста ця тема болюча, тому дітям було цікаво. Вони шукали воду з різних джерел: це і підземні джерела Миколаєва, і пункти видачі води. Мені подобається, що після таких лабораторій діти виходять зі знаннями», — каже Дмитро Васильков.


Проводити заняття в нових класах освітяни ліцею змогли завдяки наявності відремонтованого укриття, яке також відновили за допомогою коштів благодійного фонду. БФ «SavED» збирав кошти разом з українським інтернет-ЗМІ «Українська правда».

У 2023 році благодійники разом із медійниками зібрали 4 мільйони гривень, а фонд Шона Пенна «CORE Response» подвоїв цю суму.



У відеорепортажі «Першого Криворізького» дивіться більше про відновлення навчання в одному з миколаївських ліцеїв і досвід пошуку донорів для відбудови.


Ми створили цей матеріал як учасники Мережі «Вікно Відновлення». Усе про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі.


Фото: Світлана Коваль

Відео: Михайло Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну