Удари відплати: як росіяни виправдовують удари по ДніпроГЕС

Удари відплати: як росіяни виправдовують удари по ДніпроГЕС

Фото: Перший Криворізький

Міноборони Російської Федерації заявило, що сьогодні, 22 березня, завдали так звані «удари відплати» по ДніпроГЕС у відповідь на дії української армії. Пояснюємо, що не так з цією заявою.

Нагадаємо, російські окупанти вранці завдали комбінований ракетно-авіаційний удар по критичній інфраструктурі України: вони запустили 63 безпілотники, 12 балістичних ракет «Іскандер-М», 40 крилатих ракет Х-101 та Х-555, 5 крилатих ракет Х-22, 7 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», 2 керовані авіаційні ракети Х-59, 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400. Сили Протиповітряної оборони знищили 92 повітряні цілі — 55 «Шахедів» і 37 ракет.

Внаслідок атаки у Запоріжжі зруйновано 7 будинків, пошкоджено 35, пошкоджена Дніпровська ГЕС. Військові Росії здійснили понад 15 ударів по об'єктах енергетики Харкова, місто майже знеструмлене. Ще пошкоджені енергетичні об'єкти в Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Кам'янському районах. Вибуховою хвилею розбило вікна у будинках поруч.

У Telegram-каналі міноборони країни-агресорки заявили, що вони завдали ударів по об'єктах енергетики, військово-промислового комплексу, залізничних вузлах, арсеналах, місцях дислокації формувань Збройних Сил України та іноземних найманцях. Ці удари російська армія завдала нібито у відповідь на обстріли нами території РФ.


Росіяни постійно намагаються звинуватити самих українців в обстрілах міст та руйнуванні своєї інфраструктури. Таким чином вони намагаються показати, що вдаються до самооборони, а не ведуть загарбницьку війну. Крім того, заяви про так звані «удари у відповідь» дають можливість узаконити свої дії та виправдати посилення бойових дій.

Для цього пропагандисти поширюють повідомлення про «влучання у військові об’єкти», коли направду страждають цивільні будинки. А також «про провину української протиповітряної оборони» та «удари у відповідь».

Як повідомляють фахівці українського Центру протидії дезінформації, РФ готує низку інформаційних спецоперацій, щодо обстрілів енергетичної інфраструктури України, щоб поширити паніку: «Ще до удару по ДніпроГЕС російські пропагандистські пабліки розпочали поширювати інформацію щодо буцімто підготовки до підриву дамби українськими спецслужбами».

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну